Translate

TMC Serbia 2012.

KONCERT ’’100 HILJADA MUZIČARA ZA PROMENE’’ 
U SRBIJI


U subotu 29. septembra u prostorijama Urmus-a, u Beogradu, оdržan je koncert povodom velike svetske akcije “100.000 muzičara za promene”. Akciju je prošle godine sa svojim saradnicima pokrenuo profesor Majkl Rotenberg, sa Stendford Univerziteta u Kaliforniji, pod nazivom “100.000 pesnika za promene”. Pošto se to pokazalo kao pun pogodak (500 događaja u 95 zemalja) ove godine se proširilo i na muzičare. Cilj akcije i koncerata je da 100.000 muzičara iz celog sveta na isti dan (subota, 29. septembar 2012) zasvira u znak podrške promenama sadašnje situacije u svetu – za manje gladi, manje rata, manje oružja i više ljudskih prava. Ove godine se broj događaja popeo na 800 u 115 zemalja. Dokumentacija sa svih tih događaja, pa i ova iz Srbije, će se trajno čuvati u biblioteci Stenford Univerziteta.
Udruženje rok muzičara Srbije se pridružilo akciji organizovavši, u svojim prostorijama, koncert četiri odlična benda: Sorabi, Grešnici, Amnezija i Ručni rad.
SORABI su otvorili ovu manifestaciju. Četiri devojke i gitarista su podigli atmosferu svojim izvođenjem i viđenjem rock’n’rolla. U klubu je gorelo od dobre muzike. Osetila se hemija između benda i publike.
GREŠNICI su u prepoznatljivom miksu hard roka, panka i metala podržali akciju uputivši poruku svojim angažovanim tekstovima (Pokreni se, Trula koalicija, Programirani...)
AMNEZIJA je besprekorno odsvirala i, posebno da istaknem, otpevala, svoj repertoar predviđen ovu priliku. Sve tečno i sugestivno, sa pravom merom i dozom energije koja je publiku držala na nogama tokom celog nastupa.
Koncert su završili momci iz benda RUČNI RAD. Brzo, snažno, energično, beskompromisno... Rifovi su prštali na sve strane, a publika pevala zajedno sa pevačem Denisom.
U pauzi između nastupa, dok su se smenjivali bendovi, Milan Živković je puštao numere svojih ’’one men’’ projekata (Tragaočev podsetnik, The poetaster, Plavi pepermint) i na taj način se pridružio akciji.
Sve u svemu, na zadovoljstvo publike, umesto predviđenih dva sata koncert se odužio na puna tri. Puno dobre muzike, pozitivne energije i podrška želji da živimo u boljem i lepšem svetu. Svetu sa manje gladi, manje oružja, manje rata, manje nasilja, više ljudskih prava...
Pohvala Udruženju rok muzičara Srbije koje se prihvatilo da i našu zemlju upiše na mapu organizatora akcije ’’100 hiljada muzičara za promene’’, kao i bendovima koji su učestvovali, ali i publici koja je koncert ispratila. Svi oni su poslali jednu prelepu sliku u svet.
Kada bi oni koji vuku konce svetske politike samo na trenutak zastali i razmislili o porukama koje im se upućuju sa ove akcije, iz 115 zemalja, verovatno bi svet bio bar malo lepši. Da li je to previše optimistično očekivanje?

(Helly Cherry magazin)


Fotografije:

SORABI:


GREŠNICI:
  

AMNEZIJA:

RUČNI RAD: 
    

PUBLIKA: 

 
     

VIDEO: 

     

VIDIMO SE 28. SEPTEMBRA 2013.


  


  


Нема коментара:

Постави коментар