Translate

TMC SRBIJA 2016.

Kad zasvira „100 hiljada muzičara za promene“

Udruženje rok muzičara Srbije je i ove godine, u subotu 24. septembra u klubu Urmus, peti put zaredom, organizovalo koncert kojim se Srbija pridružila ovoj velikoj svetskoj akciji. 

Cilj akcije, koju je 2012. pokrenuo profesor Majkl Rotenberg, kao nastavak istoimene poetske koja je započeta godinu dana ranije, je da se poslednje subote u septembru okupe muzičari iz celog sveta i daju podršku viziji jednog boljeg i pravednijeg društva – sa manje ratova, gladi, nepravednog bogaćenja, trgovine ljudima… i sa više socijalne pravde.
I ove godine su se akciji odazvali muzičari iz stotinak zemlja. Pored rok koncerata, koji su se održavali širom sveta, od USA pa preko Urugvaja, Santa Lucije do Gane, Nemačke, Maroka ili Barbadosa… bilo je tu i regea, etno, klasične muzike ili repa… Učestvovali su rok bendovi ali i akustičari, svirači na raznim egzotičnim udaraljkama, flautisti… Bitna je bila poenta celog događaja, a Srbija se pridružila na najbolji način – odličnom rok svirkom.
Već oko 21 čas klub je počeo da se puni nestrpljivim ljubiteljima dobrog rok zvuka, kojeg je sve manje u poslednje vreme. U atmosferi ovog malog, ali odličnog klupskog prostora sve je predosećalo jedan dobar koncert.
Prvi su se na binu popeli Grešnici i počeli sa svojim standardnim repertoarom koji se odlično, bar što se tiče tekstova, uklapao u poentu cele akcije. Pružili su i potrebnu dozu snage i energije. Sa svojih četrdesetak minuta repertoara pripremili su publiku za nastavak večeri…
Grupa Trnje, pobednik, po oceni publike, poslednjeg BARF-a (Beogradskog autorskog rok festivala) je izašla sledeća. Upravo su objavili novi singl ,,Obori me s nogu” i publika ih je nestrpljivo očekivala. Od prvog odsviranog tona u potpunosti su to i opravdali. Izuzetna usviranost, dobre melodije i tekstovi, sa zanimljivim aranžmanima (što je ređa pojava kod današnjih pank bendova) i posvećenost onom što rade imala je odjeka. Od prvog do poslednjeg takta publika ih je podržavala i pevala sa njima. Trnje su jedan od bendova od kojih možemo u budućnosti očekivati veće domete.
Veče je zatvorio svojom sjajnom svirkom bend Amnezija. Ovo im je bio treći nastup na, „100 hiljada muzičara“ za ovih pet godina. Fantastična ritam sekcija, jedna od najboljih koje sam slušao u poslednje vreme, odlični gitaristi i sjajna pevačica Ninoslava pružili su nam više od sat vremena vrhunske rok svirke. Bilo da su u pitanju njihove autorske pesme ili nekoliko obrada sa kojima su upotpunili koncert, sve je prštalo od energije, ali i znanja i muzičkog umeća. Publika je znala to da ceni i sa ovacijama je dočekivala kraj svake pesme. Pošto i oni najavlju da će uskoro objaviti novo izdanje sa nestrpljenjem ga očekujem jer verujem da će svu ovu energiju i umeće sa živih svirki preneti do publike na pravi način i konačno steći status koji na ovoj našoj sceni zaslužuju.
Srpski deo akcije „100 hiljada muzičara“ je i ove godine zaslužio najviše ocene. Urmusova odlična organizacija kao i izbor bendova zadovoljila je, sigurno, i najveće muzičke probirače i sladokusce koji su se ove prohladne septembarske večeri našli u ovom klubu.
Muzičari i publika su pružili svoju podršku ovoj pozitivnoj akciji – koliko će se njihov glas čuti drugo je pitanje. Ako bi svako od nas, u okviru sopstvenih mogućnosti, dao svoj deo doprinosa pozitivnim i humanim idejama svet bi, sigurno, bar malo bio bolje i pravednije mesto za život.
Do sledeće godine i novog izdanja akcije „100 hiljada muzičara za promene“ nadam se da će se, u pozitivnom smislu, čovečanstvo bar za malo promeniti.

Нема коментара:

Постави коментар